Akce, tipy, zajímavosti,  O rodinu postaráno,  Poradna pro rodiny,  Vzděláváme a slaďujeme

PORADNA PRO RODINY – STRES A JEHO VLIV NA TĚLO

Stres je nezbytnou součástí lidského života. Může mít mnoho příčin, ať už jsou to pracovní termíny, osobní problémy nebo zdravotní potíže. I když je stres přirozenou reakcí našeho těla na výzvy, jeho chronické působení nám může přinést řadu negativních fyzických příznaků, mezi které patří i zvýšená srdeční frekvence.

Když jsme vystaveni stresu, naše tělo přechází do režimu „boj nebo útěk“. Tento mechanismus je řízen hormonem kortizolem, který stimuluje náš nervový systém a zvyšuje srdeční frekvenci, aby zajistil, že naše svaly dostanou více kyslíku a živin. Zpočátku může být tento proces prospěšný, protože nám umožňuje reagovat na nebezpečí. Nicméně, pokud je stres trvalý, může vést k potížím, jako je srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak a další zdravotní komplikace.

Fyzické symptomy stresu se mohou projevovat různými způsoby. Kromě zvýšené srdeční frekvence mohou lidé trpět napětím ve svalech, bolestmi hlavy, zažívacími problémy, poruchami spánku a dokonce i změnami v chuti k jídlu. Dlouhodobé vystavení stresu také oslabuje imunitní systém, čímž zvyšuje náchylnost k nemocem.

Je důležité věnovat pozornost signálům, které nám tělo posílá. Pomocí meditace, hlubokého dýchání, cvičení a dostatkem odpočinku můžeme stres zvládat lépe a zmírnit jeho negativní účinky. Snížením stresu můžeme stabilizovat srdeční frekvenci a přispět k celkovému zlepšení našeho zdraví.

I když stres je běžnou součástí našeho života a úplně zbavit se ho nelze, jeho důsledky na naše tělo by neměly být podceňovány. Je důležité najít si své vlastní způsoby, jak stres co nejlépe zvládat a přispět tak k lepšímu a kvalitnějšímu životu.

Níže najdete několik jednoduchých tipů, jak můžete dětem (i sobě) pomoci stresu předcházet nebo ho aktivně řešit.

1. Vytvořte rutinu

Stanovte pravidelný denní režim. Děti se cítí bezpečněji, když vědí, co mohou očekávat. Ranní a večerní rituály, jako jsou společné snídaně nebo čtení na dobrou noc, mohou zmírnit pocit nejistoty. Přínosná večerní aktivita může být také společná reflexe dne: co se komu líbilo, podařilo, z čeho měl radost.

2. Podporujte otevřenou komunikaci

Povzbuzujte děti, aby sdílely své pocity a myšlenky. Jestliže mají starosti nebo obavy, je důležité, aby cítily, že mohou o těchto věcech mluvit bez obav z odsouzení. Pomůžete tomu tím, když sami budete sdílet, přiznávat chyby a umět se omlouvat.

3. Zapojte se do aktivního odpočinku

Společné aktivity, jako je procházka, jízda na kole nebo i jednoduché domácí cvičení, mohou pomoci uvolnit napětí a zlepšit náladu. Fyzická aktivita je skvělý způsob, jak se vypořádat se stresem.

4. Vytvořte klidný prostor

Vytvořte doma klidné místo, stačí jen malý koutek, kam se děti mohou stáhnout, na chvíli schovat a relaxovat. Tento prostor může být vybaven polštáři, knihami nebo hračkami, které podporují klidové aktivity jako je čtení nebo kreslení.

5. Naučte děti techniky dýchání

Naučte se společně s dětmi jednoduché techniky dýchání, jako je třeba hluboké dýchání do břicha. Při stresu pak mohou děti tyto techniky použít a samy se uklidnit ve stresové situaci. Je to jednoduché: nádech do břicha, mírná zádrž a dvojnásobný výdech.

6. Podporujte kreativitu

Kreativní činnosti, jako je malování, hraní na hudební nástroje nebo řemeslné práce, mohou být skvělým způsobem, jak vyjádřit emoce a snížit stres.

7. Omezte technologii a obrazovky

Podporujte čas strávený offline. Omezte čas strávený u obrazovek a místo toho se zkuste alespoň někdy cíleně zaměřit na interaktivní hry a společné aktivity. Pokud děti samy od sebe neví, čím by rády trávily čas, zkuste jim navrhnout nějaké nápady a třeba se také zapojit.

  1. Vytvořte rodinné rituály

Udržujte rodinné tradice, jako jsou společné večeře nebo víkendové výlety. Tyto společné chvíle mohou posílit rodinné vztahy a dodat dětem pocit stability.

9. Učte empatii

Povzbuzujte děti, aby projevovaly empatii vůči ostatním. Učení se o pocitech druhých může pomoci dětem lépe zvládat vlastní stres a budovat pozitivní vztahy. A tak jako i u jiných témat, i zde se děti nejlépe učí nápodobou.

10. Dělejte si společně čas na zábavu

Závěrem je důležité nezapomínat na zábavu. Společné hry, rodinné aktivity, nebo jen spontánní blbnutí mohou posílit pozitivní atmosféru a pomoci odbourat stres.

Pokud máte dojem, že stres doma už přesahuje únosnou míru, nemusíte na to být sami. V naší poradně pro rodiny nabízíme poradenské i terapeutické služby s krátkými objednacími termíny.